Week van de Afrikaanse roman

Ingrid is initiatiefnemer en coördinator van de Week van de Afrikaanse roman, een literaire roadshow van Afrikaanstalige schrijvers kriskras door de Lage Landen. Het doel van de Week is om de Afrikaanstalige literatuur in Nederland en Vlaanderen bredere en duurzame bekendheid te geven. Voor de Week wordt samengewerkt met gevestigde cultuurinstellingen in de Lage Landen, zoals universiteiten, Spui25 en de SLAA in Amsterdam, de Nacht van de Poëzie in Utrecht, Winternachten/B-Unlimited en het Literatuurmuseum in Den Haag, het Letterenhuis in Antwerpen en deBuren in Brussel. 

Kijk voor meer informatie op de website van de Week van de Afrikaanse roman.

Festival voor het Afrikaans

Sinds 2018 is Ingrid de drijvende kracht achter het Festival voor het Afrikaans. Bezoekers krijgen een afwisselend programma van muziek, toneel, film, literatuur en debat voorgeschoteld. Aan het programma wordt meegewerkt door artiesten uit Zuid-Afrika, Nederland en Vlaanderen.

Doel van het festival is om het Nederlandse en Vlaamse publiek te laten kennismaken met de rijkdom van de Afrikaanstalige cultuur. Ook wordt ernaar gestreefd Afrikaanse artiesten een internationaal platform te bieden en samenwerking tussen Afrikaanse, Nederlandse en Vlaamse artiesten te stimuleren.

Boeken uit het Huis

Door de coronacrisis kwamen Week en Festival in 2020 onverwachts stil te liggen. Maar in 2021 nam Ingrid het initiatief voor ‘Boeken uit het Huis’, een serie online boekpresentaties in samenwerking met het Zuid-Afrikahuis en de Taalunie. Ingrid is bij dit project betrokken als programmeur en als een van de moderatoren.

In het eerste jaar namen onder meer Ronelda Kamfer, Alfred Schaffer, Annemarié van Niekerk, Adriaan van Dis, Irma Joubert, Cynthia McLeod, Marita van der Vyver, Pieter Fourie en Jolyn Phillips aan het programma deel. Alle afleveringen zijn terug te kijken via het YouTube-kanaal van het Zuid-Afrikahuis.

Kokertoekenning Afrikaanse Taalraad

In 2019 werd Ingrid onderscheiden met de Koker-toekenning vir de Bevordering van Afrikaans. In het juryrapport wordt melding gemaakt van haar  betrokkenheid bij Voertaal en de Week van de Afrikaanse Roman en “jare lank se brûe bou met die Afrikaanse taalgemeenskap in al sy diversiteit”. Lees hier Ingrids dankwoord.

bezoek op afspraak

Robert Kochlaan 622

2035 BV Haarlem

direct contact

+31 6 513 27911
ingridglorie[at]kpnmail.nl

sociale media

© 2021 Ingrid Glorie